Monday, 12 May 2014

wesak day 2014

......sekarang, ada satu penyakit baru, bertambah koleksi buku.....suka sgt baca kisah ahmad ammar.....dia benar2 telah menggunakan seoptimumnya usia 20tahun itu...aku sgt MALU, apakah pencapaian, sumbangan diri ini? Kagum dgn ibu ayah, datuk n neneknya yang benar2 mementingkan umat dr keluarga sendiri.....perlu aku sedar, syifa dan kawan2nya telah terlebih dahulu membaca buku cerita cinta ammar ini....moga anak2 ini terdidik dengan benih2 ketauhidan.....
     .....kalu sebelum ini giler mengumpul buku2 roza roslan n prof kamil, kini bertambah lagi genre buku....GPTD baru ku kenali istilah ini.....buku ,buku dan buku, kami kaya buku, bukan harta dunia lainnya....moga ilmu yg menjadi prioriti bukan trend terkini segala gadget, baju, kasut dll, bak kata prof muhaya, biar kita yang menetukan fesyen bukan fesen yg mempengaruhi kita, biar kita yang mengawal gadget bukan gadget yang mengawal kita.....
......hari ini cuti wesak , akn ku siapkan soalan kimia ting 4 dan photostate soalan n jawapan yg boleh membantu pelajar...

Sunday, 13 October 2013

post pmr

.....pantasnya masa berlalu, hari yg dinanti2 tiba jua, syifa balik rumah setelah sekian lama(cuti raya puasa) tu  dia tak balik rumah....kesian sgt kat dia, stress smpai demam2, rasanya dia lebih tenang di ting 1 dan 2 di Yale, naik ting 3 dia dimasukkan ke oxford( katanya cambridge dan oxford , 2 selected class). Itulah punca dia stress, bila duduk keles depan, expectation dari cikgu2 amat tinggi, ....the principal pressure the teachers and they pressure the students, SIAP kena SEPAK lagi bila PAI dpt 68. CIkgu sc pula siap beritahu, tak malu ke, mak awk dtg tiap minggu dpt result mcm ni?.....Dia demam akibat kena sepak .....Aku yg juga seorang guru amat terkesima, agaknya kalaulah guru2 ni mengajar di sek aku, cam ner lah agaknya??Sc dia pula asyik dpt 79 , satu markah je lg nak A, aku kenal Syifa , dia bukan jenis menghafal, aku yakin dia kan lebih cemerlang di Form 4 n 5 where all the concepts begin n not memorizing, Dari kecil dia sudah dididik dgn reasoning, as dia hanya akan ikut apa2 sahaja yang reasonnya betul n paling baik......anyway ibu doakan anak ibu yang satu ini menjadi harapan agama dan negara, cemerlang dunia dan akhirat, cantik akhlaknya di mata Pencipta dan makhluk!!! Amin ya Rabbal Alamain.....
       oooops sambung lagi,dia sanggup guna duit dia utk betulkan tali gitar ,isy isy, kalau dgn ibu  dia kan main kedekut.....

...ni la akibatnya kalau pandai beli gadget jer tapi tak reti nak jaga.....tgh buat experiment naper ada fugus dlm lens kamera????seperti kata Mr Right, dlm rumah ni tak der orag lain yang menjahanamkan barang , IBU AND SYIFA.......HU HU....


                                                       

dah , tak nak tension2 dah,.....Well,  THIS is the new addition to the family , nama manja, nowy or Snowy......and tara we have one more, Oligo
Adoiiiii, hilang Si siam Awang datang lak dua ekor ni......Bak kata Syifa, comeinya....suka tengok dia happy melayan budak 2 ekor nih....Well,have to stop nak cari kambing!!!!Surprise for the Aidil adha, hi3x Moga menjadi , setelah bangun jam 5 pagi mencari resepi2 nya anyway thanks tu raudah, ummikitchen dan banyak lagi blogger2 yang telah diexplore utk resepi2 ni.....

Saturday, 3 August 2013

Idols

...dulu sgt minat Prof muhaya; sekarang pun, dr mulutnya keluar lisan penuh ilmu dan hidayah, kini bertambah lagi idola di hati, prof mohd kamil n  wife roza roslan. Ya Allah , terima kasih kerana dipertermukan  dengan insan -insan ini walau di alam sesawang dan buku2 , cd mereka, ilmu mu tetap sampai Terima kasih Ya Allah!...



     Moga mereka diberi keberkatan hidup kerana tidak lokek berkongsi ilmu mencapai ketauhidan kepada Mu. Ketabahan, ketegasan , keyakinan , ke sungguhan/ketaksuban mereka dlm mencariMu amat meruntun jiwa. Cemburu bersarang di hati, dr jauh dgnMu kini amat dekat, bermaustautin pula di kota barakahmu dan nabawi mnjadi permainan sehari2, dlm membudayakan kalam Mu.....Moga kami jua diberi kesempatan spt itu.... Aminnn!.  

ramadahan 2013 1434hijrah

        Ramadhan yang sangat indah, walau sejuta ujian dan cabaran, terasa DiriMU rabb makin hampir dengan hambaMu yang hina ini. Doa yang tidak putus-putus moga yang terbaik Kau kurniakan buat hambamu. Tersinggung, tersepak  hati tidak bermaksud itu yang menjadi titik persoalannya, itu cuma laluan untuk mendapat keridhaan MU. Tidak tergamak untuk menyesali apa yang terjadi , bila ku kenangkan semua nikmat yang telah kau beri. .......Nikmat yang mana lagi harus aku nafikan. Terasa , ramadhan ini paling sihat, terima kasih Ya Allah, semasa sakit , puas aku irikan , melihat muslim yang lain mampu membuat tarawikh, puasa, qiamullail, sedang diri ini hanya iri dan  doa agar dapat menjadi spt mereka. Ya Allah , pernah aku sujud dan terus kelam, kerana kesihatan yang tidak mengizinkan.....Pernah aku berjalan di pasarraya, akhirnya , dengan lelah terpaksa duduk dicelah2 barangan....kini aku mampu senyum ALHAMDULLILLAH, tidak seratus peratus , diri ini mampu sudah mengemas lebih kerap dari dahulu, yang mana aku hanya mampu melihat dengan penuh tak berdaya. Terima Kasih ya Allah, kini aku mampu jua menyediakan2 jenis penganan untuk berbuka, sudah mampu untuk masak dengan lebih kreatif;...DI MANA ini salah satu dari sejuta sbb mengapa Ramadahan dinanti2kan, mencuba resepi inovatif!.... dengan Satu TUJUAN, ramadhan yang kosong
pembaziran dan paling BERKAT! 

Tuesday, 4 September 2012

DIA lagi!^&%$#@*&$#@

.....TODAY  is the day, where last week, early in the morning, i burst out my anger towards someone who really speaks without thinking.....i do hate people who only know to command and threaten us if we do not do his/her jobs.....A boss is the one who does the biggest amount of works , who puts himself in everyone shoe, who really goes to our level, SIT AND STAND TOGETHER and knows what s happening, not just ordering , commanding, threatening AND HUMILIATING US!!!! I really hate a leader who works unprofesionally, emotionally, telling and preaching as seem as he/she knows all and never lend his/her ears when we talk.....before we could say anything ; the judgement is DONE emotionally and full of revenge;.....please I beg those who are really ambitious and want to be leaders, look fr the strength among your workers, DO NOT SEARCH THE WEAKNESSES.....guide him or her wisely to overcome the weakness and use his/her strength for the goal/success of yr institution/organization  .......sedih, bila dihukum dgr berbagai tuduhan dan hinaan......sabar ye!!

Saturday, 21 July 2012

ramadhan 2012

....ramadahan datang lagi.......first in my life cuba mewujudkan rasa syukur sbb bertemu lg , sebelum ni tak kisah pun,rejab ke, syaaban ke atau ramadhan...dan first time juga memberitahu diri sendiri, ramadhan tahun ni tak nak sebok2 kan hal lain, baju, langsir, kemas rumah, dah cuba buat sikit2 seawal rejab....belajar buat kuih raya juga di bulan syaaban, ramadhan biarlah dipenuhi dgn perkara yg lebih berfaedah, syukur pd usia 46 tahun ini, dah terasa rugi sbb sebelum ni spent ramadhan meaninglessly.....syukur padaMu , masih tidak terlambat mengajar diri.
Ya Rabbi, moga inilah jawapan doa kpd MU di tmpat2 mustajab doa di tanah suci mac 2010 lalu...jua pengajaran2 yg kau tunjukkan semasa di sana , tidak ternilai rasa insaf untuk merubah diri....Jua doa di raudah Mu, semoga dapat merasa cinta terhadap junjungan yang mulia, yang sebelum ini hanya disebut semasa musim maulud, AKU TERKESIMA, sungguh aku bersyukur, tidak jemu2 berdoa agar diri ini meletakkan tugas mentauhidkan Mu di tempat Teratas.....Senang diucap dari dibuat, AKU MALU, pd diri, pd anak, pd murid2ku dan pd semua.....
  -semoga  ramadhan tahun ini lebih memberi makna dan lebih amalan baiknya....Aminnnn!

Tuesday, 12 June 2012

.....syifa's syndrome

...last sunday, we were sending her back to her hostel (as usual).......we are sicked of her, tinggal itu,tingggal ini...so i reminded her, buat CHECKLIST, babah dia lak kata; susah amat, lambak jer barang2 tu depan mata, senang nampak apa yang kurang.... (TOK MAK also says the same<BUAT CHECKLIST!, AS dah  banyak kes,,..)
          we plan to drop at her atuk mak n abah s house, when we reached sedenak, alamak" baju tinggal!!"BOth of us , babah n me, just kept quiet.....dlm hati ;aku dah berkata2" SORRY, WE WONT PATAH BALIK!PANDAI2 LE KO SETTLEKAN MASALAHNI....AKU tanya lagi, baju apa, sekolah ke, dia kata semua, baju2 sek, prep yang dah siap bergosok, dia juga yg gosok, di mana tinggal, aku tanya lg,     " gantung kat divider......??????!!!!!!mcm,2perasaan ader  
         aku pelik!!td, ada budak naik 4 by 4 seb kita orang kat highway tebrau; dia dengan selambe '  ha ha baru nak balik gak' aku tanya mana awk tau, tuuu tengok baju sek dia bergantung....masa tu DIA TAK PERASAN KE BAJU SEKOLAH DIA TAK DER GANTUNG!!!
         sampai jek bandr k, terus cari baju sek, since sunday most of the shops were closed; kalau ade pun baju putih; dia tak pakai putihhhh....hati sakit, sedih, tak tau nak ckp apa lg; BENDA yang kita org tak nak sgt JADIK jadi LAGI.....call tok mak, tanya kedai ygada jual baju sek, abah lak kata . balik je rumah dulu...ANGIN SATU BADAN.... pegi satu kedai, ada tudung jek, dia tak nak, nak yg CANGGIH punya; masa tu sabar lg, dlm saat2 mcm ni pun nak memilih...amik jer
         aku meletup masa kat umah, geram amik wuduk , solat, mintak Allah beri petunjuk...alhamdulillah teringat ustzah laili, dr smkpw yg dah balik kluang.....dia soh pegi nan yuang...kalau tak bAru carik kat mall.. alhamdulillah semua ada duit lagiRM140.....abah yg drive, bebel2 juga, tapi bab tanggungjawab abh memang aku sgt respect, dia atas katil, menangis...akibat kena penangan aku, babah dia, tok mak n tok abah, mak mengeluh juga sbb dia x ikut, takut tak padan....rupa2nya dia bgt tau mak , ada baju dlm stor yg ditinggal pelajar yg dah habis skolah....apasal x ckp ngan mak dia ni....sanggup ke nak pakai baju yg tah dah jadi comforter tikus/lipas dsbnya!@!@!@
    Ya allah aku tgh carik penyelesaian ni...nak kasik makan kismis minda ke, coklat minda ke...TOLONG!!

Tuesday, 29 May 2012

home sweet home.....

...time runs fast, its mid sem break...we plan to go back as in march break syifa n me joined unit beruniform camping organised by the smkpw scout.....i ve planted 5 pots of roses as mum wished, bought her supplements, tampal kaki and others that she wants, we couldnt go back earlier as both of us involved with the remedial class; We put syifa in the pmr class though she is only form 2 , at least she does study during the holiday, her remarks; best for the bm class, mengantuk fr the maths class(i wonder, pn suhaibah is the best maths teacher in our school....she said all she has done in her school, and today is english; done by our best english teacher pn geetha... she s still sleeping; i got mad, the father has been shouting to wake her up, well;to reduce and sooth the anger might as well i update this blog! 
I ned to stop. just to say , i cant wait to see my lovely and beloved mum and my wonderful dad!I M COMING HOME;  ......apam beras in daun pisang, putu beras/pulut perak, laksa kuala, cendol kuala; HU,HU, Hu...wait , im coming to you.....