Wednesday, 29 December 2010

new hobby












lately ni suka no amik gambo bunga n plants...tahle tak tau naper...well these are the products... laa awat nya termasuk gambor pizza nih...tentu lapar nih....

Thursday, 23 December 2010

Ya Allah Ampunkan diriku ini......

Ain dah dapat sm sains selangor, aiman shakir alam shah, aina sri putri and so on......all checked on line, syifa memang tak dpt SBP , dah check dah....Syifa dapat maahad pontian, bila check tak der physics, chemistry and bio....tapi ada add maths.Tinggal Sek seni n mRsM.  Moga2 dia dapat MRSM.Andainya diri ini malu, tak sampai hati rasanya memohon pelbagai hajat lagi..... Ya Allah kau tempatkan dia di tempat yang terbaik untuk dia; baik utk Islam dan sejagat......
Kesian tengok dia mengelu h...Sabar ajer pesan ku.Buat sementara belajar je di sm yang ditempatkan di aliran agama atau KAA.Ya Allah Engkaulah yang Maha Tahu apakah yang terbaik untuk dia, maafkan aku atas keterceluparan bila marahkan dia, hati ini tak pernah bermaksud buruk utk dia....dlm hati aku mendoakan yang baik-baik aja....lebih kepada niat utk mengaajar dia.....AMIN  Ya Rabbal Alamin

Monday, 20 December 2010

...too short.....yet too sweet to be remembered....





...we went back home on the 10 th of dec n had  to rush back as syifa had sek seni intvw....6.30am  we started the journey and reached kk at 3.30pm...i miss the sweet delicacies  ....apam beras dlm daun pisang, putu beras, , and the most kundassss  n not to forget nasi lemuni.....hope to go back again when everything has settled down...may be during tahun baru cina..
syifa mcm biasa mintak pah dia buat masak tempoyak....lengkong Tok Aei buat spt biasa ler...licin dibedalnya...kesiankan mak yang baru baik dr sikit, maka temanle yang memasak hati( specially made fr nasir) dan tempoyak masak tu(fr syifa)....salad tu terpaksa buat juga utk cik nasir kita yg tak boleh tak makan sayur...asyik berangin jer...n tak lawas passing motion....wcmnapun resepi /awas bak kata oghang kuale merujuk kpd bahan,....resepi mak yg asal....Syifa bila tanya berapa markah tempoyak tu....90 %...tapi kalau pah dia yang buat 98%.....sabau ajer le....
Resepi hati mak tu mudah sgt, bwg putih, merah, halia, juntan manis,santan n rempah kari....aku saja2 tambah daun kari....
aku buat punya le bubuh mcm2....mak punya simple jer...tp sedapnyaa laa....tak terkata
samer ler ngan tempoyak masak tu.....cili masak , bwg putih, merah, serai , udang kering/udang hidup lg baik....n kelapa putih....nak siap tu racik jer la daun kunyit n letak ler daun limau purut.....
mak....tak puas lg rasanya bermanja dah kena balik....Nak balik lg!!!
Tok aie pulak bila diberitahu iodin is good for thyroid, masakkan mak lengkong hari2, bila syifa balik ke kk, nampak jer ader lengkong dia bedal sampai licinnnn...so hari tu dia belajar buat lengkong sirap home made by Tok Aiee...

Saturday, 4 December 2010

Hidup, Hamba dan Hidayah.......

.....Tuhan aku mohon perlindungan Mu dr menduakan MU.....terlalu banyak dugaan dan cubaan yg menguji KeEsaanMu...Kuatkan aku, yakin kan aku, hambaMu yang hina ini dari terjerumus dan terjebak mengikut kebiasaan malah kelaziman  di zaman yg sgt mencabar ini....
....Tuhan jadika hambaMu ini seperti ikan di laut masin yg tetap manis....jadikan jua HambaMu ini spt
semut, labah-labah dan apa saja....asal aku tetap berada di laluan yg destinasinya iman dan islam..... a


.....Amin,amin Ya Rabbal Alamin...

Tuesday, 30 November 2010

syifa's best friend...

....kesian pulak kat ain, suka sgt menulis n she always hope syifa will do the same....but syifa is different; she is quite stern? stubborn?  n she looks at thing differently, syifa met ain at smart reader....when they were only six year old...they are really closed frinds...to the extend, sehari berkali2 call; just to say " ari ni awk pakai baju apa...ok , kita pun;  kekadang aku curi-curi dengar, kekadang lucu,'" ari ni mak awak pakai baju apa? then she would shout at me." ibu ari ni pakai apa, "blouse. my simple answer..." i wonder her mum, uzai , now has become my best fiend too  would wear blouse too....hi3x...
.....God is great n the world is too small, one day  , we went to her atuk house in ipoh fr the uncle's wedding.... baru le tahu...ader jugak bau2 bacang,,,abah teman memang gemor bersoreh...soreh-soreh , deme ada kene-mengena ngan  pak Jit n Tona....rupa2nya , abah pun ada kene mengena dgn deme tu(jit n adik nya tona....)
...Ain thanks sbb jadi follower aunty, harap-harap ain dapat jugak baca pasal syifa mcm yang ain harap2kan...hari ahad tu, syifa ada interview sek agama, mula2 ujian bertulis...pastu  interview bercakap...
Punya le kalut, bila aunty tanya , mana clear holder yg ibu isi sijil tu? ada bawak tak...Aunty  even give her a new piece of the clear holder to put her surat tawaran...you know what she did, dia hanya bawak sekeping tu jer....punya ler aunty terbakar, terus carik kantin sek tu utk sejukkan badan....and u want to know what uncle said,"YOU ,and YOUR BRIGHT IDEA!!!'" tapi uncle memang sabar, terus start keta n balik ke rumah, about 12 km to get the  certs.
.....about 15 mins, uncle come back, aunty teru scari bilik dia tgh exam, bagi kat cikgu yang jaga tu....anyway
berjaya juga dia menjawab soalan2 tu....bangga ler pulak dia , bila interviewer tu pelik sbb dia wakil sek utk bola jaring n bola baling...aunty tanya dia balik, sijil yg memberitahu dia menari india tu orang tu tak tanya ke?
Ujian bertulis dia kata susah....bagi dalam arab, then suruh translate....
Ari ni dia mabuk nak buat kek, siap kek coklat 2 loyang....ini kali kedua dia buat, guna resepi yang berbeza..orang suruh letak susu segar, dia pergi letak susu sejat.....nak buat double boiler , call aunty kat sek; menjerit 2 aunty terang kat dia...dah ler tengah sebok buat kerja; ,mula tanya kat mana lengat, pas tu mcm mana nak buat topping guna double boiler.....SABAU ajer ler ngan syifa nih....
ain aunty rasa cukup dulu setakat ni...nanti aunty tulis lagi pasal syifa; MISS n luv u dear...









 

Sunday, 21 November 2010

Can drinks part 2

....mums out there, as we all know aluminium can react with acid(all reactive metal can react with acid )  avoid using aluminium cuttleries,  it will dissolve in the liquid u cook n goes to your loved ones stomach....change to stainless steel cuttleries,though quite expensive, its safer.....n  when it dissolves it produce Ferum ion /iron which makes our red blood....ni baru betul2 menang membeli.....
....so if u really love your family.......

...my first love; chemistry

 ...just  to share some tips....as parents we do feel to shower our kids with love; give them good food, good costumes, good education n 100 s more good things........... when it comes to food, they have sweet tooth; sometimes we tend to   fulfill their cravings ...
...avoid can drinks, as we know it is rich in sugar, my cousins now in his 3thirties , when he was a kid, without fail he would just open the fridge and quenched his thirst with this drink. at 15 year old he got diabetic.... What is more scary is,  the can  is made of aluminium , a metal will react with the carbonic acid(carbonate  ion  which produce carbon dioxide gas-dissolve in water to produce carbonic acid) and produce aluminium ion; which is known as the main cause of Alzhemeir disease....
......years ago, they use glass bottle, the best fr this type of drinks....change to plastic bottle/if they insist, once in a while.  Nowadays the company has made less sugar carbonated drinks...how far is it true?



If we love our kids n dont want to kill them softly, avoid can drinks  or buy soft drinks in bottle.....

Sunday, 17 October 2010

New school; new friends but the same type of wonderful friends......

Tuhan , hambamu ini sgt bersyukur kerana dikurniakan kawan2 yg sgt supportive  dan baik -baik;.....aku berpindah dr sek teknik ke sek akademik  kerana berpindah rumah.... Kalau dulu di kawasan yg dikatakan elit; BBU kini ke daerah yg lebih kekampungan yg lebih sesuai dgn jiwa ini... Isolated Pearl  hi^-^ .
Kalau dulu menumpang di rumah abah , kini duk rumah sendiri....abah pun dah sewakan rumah dia sejak awal tahun ini.....Abah dah pakai persona baru....Moga Tuhan membahagiakan abah  n mak selama-lamanya... Terima Kasih abah kerana duduk free...nak bayar sewa abah tak kasik.....
Pasal; kawan baru;   hati ku ini berbunga2 selalu...mereka sgt membahagiakan, semoga begitulah hendaknya selalu....walaupun kerja banyak tp semua saling membantu...saling memberitahu tugasan terkini...dan saling melindungi.....terasa diriku ini begitu berharga....