Tuesday, 30 November 2010

syifa's best friend...

....kesian pulak kat ain, suka sgt menulis n she always hope syifa will do the same....but syifa is different; she is quite stern? stubborn?  n she looks at thing differently, syifa met ain at smart reader....when they were only six year old...they are really closed frinds...to the extend, sehari berkali2 call; just to say " ari ni awk pakai baju apa...ok , kita pun;  kekadang aku curi-curi dengar, kekadang lucu,'" ari ni mak awak pakai baju apa? then she would shout at me." ibu ari ni pakai apa, "blouse. my simple answer..." i wonder her mum, uzai , now has become my best fiend too  would wear blouse too....hi3x...
.....God is great n the world is too small, one day  , we went to her atuk house in ipoh fr the uncle's wedding.... baru le tahu...ader jugak bau2 bacang,,,abah teman memang gemor bersoreh...soreh-soreh , deme ada kene-mengena ngan  pak Jit n Tona....rupa2nya , abah pun ada kene mengena dgn deme tu(jit n adik nya tona....)
...Ain thanks sbb jadi follower aunty, harap-harap ain dapat jugak baca pasal syifa mcm yang ain harap2kan...hari ahad tu, syifa ada interview sek agama, mula2 ujian bertulis...pastu  interview bercakap...
Punya le kalut, bila aunty tanya , mana clear holder yg ibu isi sijil tu? ada bawak tak...Aunty  even give her a new piece of the clear holder to put her surat tawaran...you know what she did, dia hanya bawak sekeping tu jer....punya ler aunty terbakar, terus carik kantin sek tu utk sejukkan badan....and u want to know what uncle said,"YOU ,and YOUR BRIGHT IDEA!!!'" tapi uncle memang sabar, terus start keta n balik ke rumah, about 12 km to get the  certs.
.....about 15 mins, uncle come back, aunty teru scari bilik dia tgh exam, bagi kat cikgu yang jaga tu....anyway
berjaya juga dia menjawab soalan2 tu....bangga ler pulak dia , bila interviewer tu pelik sbb dia wakil sek utk bola jaring n bola baling...aunty tanya dia balik, sijil yg memberitahu dia menari india tu orang tu tak tanya ke?
Ujian bertulis dia kata susah....bagi dalam arab, then suruh translate....
Ari ni dia mabuk nak buat kek, siap kek coklat 2 loyang....ini kali kedua dia buat, guna resepi yang berbeza..orang suruh letak susu segar, dia pergi letak susu sejat.....nak buat double boiler , call aunty kat sek; menjerit 2 aunty terang kat dia...dah ler tengah sebok buat kerja; ,mula tanya kat mana lengat, pas tu mcm mana nak buat topping guna double boiler.....SABAU ajer ler ngan syifa nih....
ain aunty rasa cukup dulu setakat ni...nanti aunty tulis lagi pasal syifa; MISS n luv u dear...









 

Sunday, 21 November 2010

Can drinks part 2

....mums out there, as we all know aluminium can react with acid(all reactive metal can react with acid )  avoid using aluminium cuttleries,  it will dissolve in the liquid u cook n goes to your loved ones stomach....change to stainless steel cuttleries,though quite expensive, its safer.....n  when it dissolves it produce Ferum ion /iron which makes our red blood....ni baru betul2 menang membeli.....
....so if u really love your family.......

...my first love; chemistry

 ...just  to share some tips....as parents we do feel to shower our kids with love; give them good food, good costumes, good education n 100 s more good things........... when it comes to food, they have sweet tooth; sometimes we tend to   fulfill their cravings ...
...avoid can drinks, as we know it is rich in sugar, my cousins now in his 3thirties , when he was a kid, without fail he would just open the fridge and quenched his thirst with this drink. at 15 year old he got diabetic.... What is more scary is,  the can  is made of aluminium , a metal will react with the carbonic acid(carbonate  ion  which produce carbon dioxide gas-dissolve in water to produce carbonic acid) and produce aluminium ion; which is known as the main cause of Alzhemeir disease....
......years ago, they use glass bottle, the best fr this type of drinks....change to plastic bottle/if they insist, once in a while.  Nowadays the company has made less sugar carbonated drinks...how far is it true?



If we love our kids n dont want to kill them softly, avoid can drinks  or buy soft drinks in bottle.....