Wednesday, 29 December 2010

new hobby












lately ni suka no amik gambo bunga n plants...tahle tak tau naper...well these are the products... laa awat nya termasuk gambor pizza nih...tentu lapar nih....

Thursday, 23 December 2010

Ya Allah Ampunkan diriku ini......

Ain dah dapat sm sains selangor, aiman shakir alam shah, aina sri putri and so on......all checked on line, syifa memang tak dpt SBP , dah check dah....Syifa dapat maahad pontian, bila check tak der physics, chemistry and bio....tapi ada add maths.Tinggal Sek seni n mRsM.  Moga2 dia dapat MRSM.Andainya diri ini malu, tak sampai hati rasanya memohon pelbagai hajat lagi..... Ya Allah kau tempatkan dia di tempat yang terbaik untuk dia; baik utk Islam dan sejagat......
Kesian tengok dia mengelu h...Sabar ajer pesan ku.Buat sementara belajar je di sm yang ditempatkan di aliran agama atau KAA.Ya Allah Engkaulah yang Maha Tahu apakah yang terbaik untuk dia, maafkan aku atas keterceluparan bila marahkan dia, hati ini tak pernah bermaksud buruk utk dia....dlm hati aku mendoakan yang baik-baik aja....lebih kepada niat utk mengaajar dia.....AMIN  Ya Rabbal Alamin

Monday, 20 December 2010

...too short.....yet too sweet to be remembered....





...we went back home on the 10 th of dec n had  to rush back as syifa had sek seni intvw....6.30am  we started the journey and reached kk at 3.30pm...i miss the sweet delicacies  ....apam beras dlm daun pisang, putu beras, , and the most kundassss  n not to forget nasi lemuni.....hope to go back again when everything has settled down...may be during tahun baru cina..
syifa mcm biasa mintak pah dia buat masak tempoyak....lengkong Tok Aei buat spt biasa ler...licin dibedalnya...kesiankan mak yang baru baik dr sikit, maka temanle yang memasak hati( specially made fr nasir) dan tempoyak masak tu(fr syifa)....salad tu terpaksa buat juga utk cik nasir kita yg tak boleh tak makan sayur...asyik berangin jer...n tak lawas passing motion....wcmnapun resepi /awas bak kata oghang kuale merujuk kpd bahan,....resepi mak yg asal....Syifa bila tanya berapa markah tempoyak tu....90 %...tapi kalau pah dia yang buat 98%.....sabau ajer le....
Resepi hati mak tu mudah sgt, bwg putih, merah, halia, juntan manis,santan n rempah kari....aku saja2 tambah daun kari....
aku buat punya le bubuh mcm2....mak punya simple jer...tp sedapnyaa laa....tak terkata
samer ler ngan tempoyak masak tu.....cili masak , bwg putih, merah, serai , udang kering/udang hidup lg baik....n kelapa putih....nak siap tu racik jer la daun kunyit n letak ler daun limau purut.....
mak....tak puas lg rasanya bermanja dah kena balik....Nak balik lg!!!
Tok aie pulak bila diberitahu iodin is good for thyroid, masakkan mak lengkong hari2, bila syifa balik ke kk, nampak jer ader lengkong dia bedal sampai licinnnn...so hari tu dia belajar buat lengkong sirap home made by Tok Aiee...

Saturday, 4 December 2010

Hidup, Hamba dan Hidayah.......

.....Tuhan aku mohon perlindungan Mu dr menduakan MU.....terlalu banyak dugaan dan cubaan yg menguji KeEsaanMu...Kuatkan aku, yakin kan aku, hambaMu yang hina ini dari terjerumus dan terjebak mengikut kebiasaan malah kelaziman  di zaman yg sgt mencabar ini....
....Tuhan jadika hambaMu ini seperti ikan di laut masin yg tetap manis....jadikan jua HambaMu ini spt
semut, labah-labah dan apa saja....asal aku tetap berada di laluan yg destinasinya iman dan islam..... a


.....Amin,amin Ya Rabbal Alamin...