Monday, 20 December 2010

...too short.....yet too sweet to be remembered....





...we went back home on the 10 th of dec n had  to rush back as syifa had sek seni intvw....6.30am  we started the journey and reached kk at 3.30pm...i miss the sweet delicacies  ....apam beras dlm daun pisang, putu beras, , and the most kundassss  n not to forget nasi lemuni.....hope to go back again when everything has settled down...may be during tahun baru cina..
syifa mcm biasa mintak pah dia buat masak tempoyak....lengkong Tok Aei buat spt biasa ler...licin dibedalnya...kesiankan mak yang baru baik dr sikit, maka temanle yang memasak hati( specially made fr nasir) dan tempoyak masak tu(fr syifa)....salad tu terpaksa buat juga utk cik nasir kita yg tak boleh tak makan sayur...asyik berangin jer...n tak lawas passing motion....wcmnapun resepi /awas bak kata oghang kuale merujuk kpd bahan,....resepi mak yg asal....Syifa bila tanya berapa markah tempoyak tu....90 %...tapi kalau pah dia yang buat 98%.....sabau ajer le....
Resepi hati mak tu mudah sgt, bwg putih, merah, halia, juntan manis,santan n rempah kari....aku saja2 tambah daun kari....
aku buat punya le bubuh mcm2....mak punya simple jer...tp sedapnyaa laa....tak terkata
samer ler ngan tempoyak masak tu.....cili masak , bwg putih, merah, serai , udang kering/udang hidup lg baik....n kelapa putih....nak siap tu racik jer la daun kunyit n letak ler daun limau purut.....
mak....tak puas lg rasanya bermanja dah kena balik....Nak balik lg!!!
Tok aie pulak bila diberitahu iodin is good for thyroid, masakkan mak lengkong hari2, bila syifa balik ke kk, nampak jer ader lengkong dia bedal sampai licinnnn...so hari tu dia belajar buat lengkong sirap home made by Tok Aiee...

No comments:

Post a Comment